Voor de wintersporter die op zoek is naar een unieke ervaring is er sinds een paar jaar een nieuwe uitdaging: De Hohsaas 12-uurs Challenge in Zwitserland. Teams van drie dalen in estafettevorm twaalf uur lang af van de pistes van Saas-Grund. Het startschot wordt gegeven om middernacht. Het doel van de Challenge is tweeledig: je eigen grenzen verleggen en geld inzamelen voor de Mentelity Games, een meerdaagse skireis voor wintersporters met een lichamelijke uitdaging.  

In 2019 werden de Hohsaas 12-uurs Challenge en Mentelity Games voor het eerst georganiseerd. Het idee komt uit de hoed van Menno Koelewijn en Maayke de Graaff, eigenaren van MK Skiservice in Bilthoven en goede vrienden van de in 2021 overleden paralympisch kampioene Bibian Mentel. Met haar Mentelity Foundation organiseerde Mentel snowboardlessen en -clinics voor kinderen met een lichamelijke beperking, of zoals ze bij de foundation liever zeggen: lichamelijke uitdaging. “Ik dacht: waarom brengen we die kinderen ook niet naar de sneeuw, waar ze kennis kunnen maken met het echte werk”, vertelt Koelewijn. “Zo ontstond het idee voor de Mentelity Games, een meerdaagse reis waar we mensen met een lichamelijke uitdaging samen met hun vrienden en familie laten zien wat er allemaal nog mogelijk is.” Naast snowboarden kunnen deelnemers ook zitskiën, staand skiën of skiën met een visuele beperking.  

Om zo’n trip te bekostigen en de rekening niet volledig bij de deelnemers te leggen, is er echter geld nodig, legt Charlotte van der Veen van de Mentelity Foundation uit. Deelnemers krijgen bijna één-op-één begeleiding. Zitskiërs hebben bijvoorbeeld allemaal een eigen vrijwilliger die hen begeleidt. “De verblijfskosten van de vrijwilligers, hun skipassen en het aangepaste materiaal betalen wij allemaal”, aldus Van der Veen. “Wintersport is al duur genoeg, laat staan als je als persoon met een uitdaging ook nog eens de kosten voor een ander moet dragen om het überhaupt mogelijk te maken. Dat is oneerlijk.”  

Het hele verhaal lees je in SNOW Magazine editie #2302