Duurzaamheid en milieuvriendelijkheid worden belangrijkere elementen tijdens het boeken van een vakantie. In Tirol komen bijvoorbeeld steeds meer initiatieven om een vakantie duurzaam en milieuvriendelijk te maken. Zo is het mogelijk om ‘groen’ te reizen met het openbaar vervoer zonder stress en files, is er een keuze voor accommodaties met een groen keurmerk, serveren restaurants regionale producten en kan er genoten worden van winterse activiteiten met een kleine ecologische voetafdruk.  

Al jaren stimuleert Tirol een heenreis met de trein en biedt rechtstreekse dag- en nachtverbindingen vanuit Duitsland, Oostenrijk, Nederland, Italië, Zweden, Denemarken en Zwitserland aan. Steeds meer accommodaties in Tirol zetten zich in voor duurzaam toerisme. Verse producten van de boerderij in de buurt, stijlvolle kamers met regionaal handwerk, natuurlijke verzorgingsproducten op de kamer en bovenal klimaatneutraal. 

Het Kaunertal is in 2021 uitgeroepen tot ‘Best Tourism Village by UNWTO’, omdat het duurzame en toekomstgerichte toerisme hier al lang heerst. Voor het winterseizoen zijn er al enkele initiatieven. Een voorbeeld is de Weißseejochbahn, die ‘groen’ wordt aangedreven, want de energie is afkomstig van waterkracht. Ook in het Pitztal wordt er bijvoorbeeld zorgzaam met het milieu omgegaan. Op de Pitztaler Gletscher wordt gekeken naar een voorzichtige omgang met natuursneeuw op alpine hoogten. Bovendien wordt een derde van de stroom reeds via zonnepanelen gegenereerd.