Bell Berghuis blikt vooruit op de Olympische én Paralympische Spelen  

Drie keer meegedaan aan het WK, zesmaal Nederlands kampioen en actief op de Olympische Winterspelen van 2014 in Sochi. Bell Berghuis is een dame waar je ‘u’ tegen zegt in de wintersportwereld. In Peking is ze van de partij in voor haar weer nieuwe functies. Zo is ze bij Eurosport op televisie te zien en als scheidsrechter bij de Paralympische Spelen aanwezig. 

Berghuis is nog maar 36 jaar oud, maar heeft al een indrukwekkend cv opgebouwd. Ze was jarenlang zelf snowboardcrosser en niet onverdienstelijk, net als haar tweelingzus Britt overigens. Na haar carrière ging ze aan de slag als trainer van de paralympische sporters, ook was ze persoonlijk coach van wijlen Bibian Mentel. Inmiddels adviseert ze bij snowboardcrosswedstrijden op hoog niveau over het parcours als Assistant Race Director van de internationale skibond FIS, is ze scheidsrechter en coördineert ze atleten- en innovatieprojecten voor Red Bull. 

 

Olympische kansen

Kortom, een bezig baasje. Wintersport blijft haar grote liefde. Zo volgt ze de prestaties van de olympiërs en paralympiërs op de voet. Over die olympiërs: “Nederland heeft erg harde kwalificatie-eisen. Iedereen moet de top 8 van de wereld halen om naar Peking te mogen. De snowboarders kunnen een goed programma draaien, omdat ze bij de wereldtop horen. Voor de skiërs geldt dat nog niet. Adriana (Jelinkova, red.) gaat, maar zij komt terug van een flinke blessure. Wat kun je van haar verwachten?”  

Paralympische kansen

Ze ziet bij de paralympiërs veel meer kansen. “Die doen het gewoon heel goed. Snowboarders Chris Vos en Lisa Bunschoten maken allebei kans op medailles. Skiër Jeroen Kampschreur gaat zeker ook voor het podium. En met Barbara van Bergen hebben we nog een sterke kandidaat.” Berghuis heeft wel een verklaring voor het hoge niveau van het paraskiën in Nederland. “NOC*NSF is een van de weinige bonden die de paralympische én olympische sporters dezelfde kansen geeft, met dezelfde werkmethodes en dezelfde faciliteiten. Dafne Schippers en Chris Vos trainen bijvoorbeeld allebei op Papendal. In heel veel andere landen werken ze met twee bonden. Daar zijn de paralympiërs bijna een soort vrijwilligers.” 

Daarnaast merkt ze op dat Bibian Mentel een belangrijke rol heeft gehad. Berghuis trok jarenlang met de in 2021 overleden Mentel op, als haar personal coach en sparringpartner. “Ik zal haar missen op deze Spelen, maar ik vind het mooi om te zien dat de volgende generatie de fakkel van haar overneemt. Zij heeft snowboarden op de Paralympische Spelen gekregen en ook echt wat teweeggebracht in Nederland. Dat merk je.” 

Kimberley Bos

Berghuis kijkt ook naar andere sporten. Bijvoorbeeld naar het skeleton. “Kimberley (Bos, red.) kan verrassen. Ze is goed in vorm en heeft hard getraind, ik heb haar van dichtbij meegemaakt op Papendal. Zij plukt de vruchten van jarenlang stevig trainen.” 

Scheidsrechter en op tv

De oud-olympiër zal zelf in Peking aanwezig zijn als scheidsrechter bij de Paralympische Spelen. “Technical delegate noemen ze dat. Dat doe ik zowel op het WK als op de Paralympische Spelen, bij het onderdeel snowboardcross. Je kijkt met een vierkoppige leiding naar gebeurtenissen in een race en neemt dan een beslissing. Het is interessant om de sport ook eens vanaf deze kant te ervaren.” 

Ze zal daarnaast op Eurosport te zien zijn tijdens de Olympische Spelen, bij de crossonderdelen. Berghuis heeft er zin in, ze is optimistisch over het parcours. “Het ziet er heel strak en mooi uit. Zowel voor de olympische als de paralympische races. Het zal alleen de vraag worden hoe de sneeuw is, het sneeuwt daar bijna niet.” 

Tekst: Tim van Boxtel | SNOW

Beeld: Bell Berghuis, Red-Bull content pool