‘Ik leef mijn droom’
Maarten Meiners, 29-jarige skiër  

Wie is toch die kaaskop, die zo hard van de piste raast? Maarten Meiners (29) slalomt inmiddels alweer tien jaar met een helm volledig in stijl van zijn sponsor ERU Prestige op zijn hoofd. De kaasproducent heeft zijn pupil in die jaren flinke stappen zien maken.  

Twee Amerikanen, twee Belgen, een Australiër, Duitser, Liechtensteiner en Oostenrijker. Daarmee deelt Nederlands skiër Maarten Meiners zijn coaches, materiaalmannen en fysiotherapeuten. Niet zomaar een bijeengeraapt zooitje: het team ontstond met een goed idee. “We zitten allemaal in hetzelfde schuitje. We hebben begeleiding nodig en geen team dat alles voor ons regelt. Het is wel zo efficiënt om de kosten te delen. We trainen samen, zijn samen onderweg. Dat is ook nog eens gezelliger dan alles alleen doen.” 

Een droom

De website van Meiners straalt professionaliteit uit. Skiën is zijn hobby, maar inmiddels ook zijn werk. “Fulltime skiën is een droom, maar wel eentje waar ik keihard voor moet werken. Ik vind het heel gaaf om mezelf steeds te verbeteren. Ik krijg deze kans nu en wil die met beide handen aanpakken. Ik kan later altijd nog terugkeren naar mijn maatschappelijke carrière.” 

Meiners begon zoals alle Nederlanders: op wintersport met zijn ouders. De Naardenaar had de smaak echter al snel te pakken en begon ook in Nederland te skiën. Op de borstelbaan in Huizen welteverstaan. “Ik vond dat hartstikke leuk, ontdekte ook het wedstrijdskiën. Ik werd lid van de Wolfskamer, een team in Huizen. In 2008 kwam ik in de nationale juniorenselectie.” 

Duitse selectie

De Nederlandse Ski Vereniging zag ook het talent in Meiners. “Maar het kost flink wat voor hen om een skiër fulltime te ondersteunen. Daarom hebben ze in 2014 een plekje binnen de Duitse selectie voor me geregeld. Ik kon meedraaien met het professionele programma dat daar al stond. Ik heb veel geleerd in die tijd, maar ben na drie jaar toch weer alleen verdergegaan. Het klikte niet helemaal en mijn presentaties vielen wat tegen.” 

In 2016 maakte hij overigens nog wel ‘even’ zijn studie economie & bedrijfskunde aan de Universiteit van Amsterdam af. “Want het skiën houdt ooit op en dan kan ik nog niet met pensioen. Je wilt dan wel iets achter de hand hebben.”

Verhuizing

Vanaf het behalen van dat diploma is Meiners vol voor het skiën gegaan. Hij verhuisde naar Innsbruck en kon met dank aan zijn sponsor volledig van de sport leven. Niet dat het een dikke boterham oplevert, maar wel veel plezier. “Het is echt weleens eenzaam, zo ver van mijn vrienden en familie. Maar ik krijg daar heel veel voor terug. Ik sta in een mum van tijd middenin de bergen vanaf mijn huis, dat is supervet. Ik ski over heel de wereld, van Chili tot Nieuw-Zeeland, en leer mensen uit allerlei culturen kennen. Daarnaast vind ik het zo uitdagend om steeds weer sneller over die ijzige pistes te slalommen, en al die g-krachten in de bochten te temmen.” 

Hij noemt de reuzenslalom ‘de Formule 1 der skisporten’. Voor hem is van begin af aan duidelijk geweest dat die discipline zijn voorkeur had. “Omdat het zo technisch en veelzijdig is.” De sport is in de Alpenlanden enorm. “Zeker in Oostenrijk en Zwitserland. Daar hebben ze zelfs een voor- en nabeschouwing bij wereldbekerwedstrijden, zoals Nederland die alleen kent bij het voetbal en de Formule 1. Het is prachtig om mee te draaien tussen tegenstanders uit Amerika, Canada, Noorwegen, Zweden en de Alpenlanden als Nederlander.”  

Achterstand

Meiners merkt wel dat hij een achterstand heeft ten opzichte van die concurrenten. “De meeste professionele skiërs zijn zo’n beetje met de latten aan geboren. Die hebben in de jeugd veel meer op de piste gestaan dan ik. De organisatie is in die landen veel beter. Er zit veel meer geld in. Die jongens groeien door vanuit een jeugdteam naar de senioren, stap voor stap. Ik moest alles zelf organiseren. Dat is wel even een verschil ten opzichte van wanneer er honderd trainers, fysio’s en materiaalmannen voor je klaarstaan en je iedere dag netjes wordt opgehaald en thuisgebracht door een busje.” 

Zijn concurrenten verbazen zich dan ook over Meiners’ jeugd. “ERU heeft een documentaire over mij gemaakt en daarin is te zien dat ik drie keer per week zes seconden slalomde op de borstelbaan. Langer was die baan niet. Jongens die dat zagen, vroegen aan mij: ‘Waarom skiën jullie maar 6 seconden? Wat is daar nou leuk aan?’” 

Gletsjers opzoeken

Hij is bezig aan een inhaalrace, door keihard te werken. Gemiddeld staat hij tegenwoordig vier dagen per week op een piste. “In de zomer zoeken we als team overal ter wereld gletsjers op om te kunnen skiën.” Verder fietst hij voor zijn basisconditie en traint hij zijn benen en core in de sportschool. “Je moet veelzijdig en dynamisch zijn op de reuzenslalom. Het is belangrijk dat je snel reageert op bepaalde situaties. En dat met de juiste balans en coördinatie.” 

Vorig seizoen was zijn beste ski-jaar tot nu toe. De top 30 op de World Cup van december 2020 in Santa Caterina is daar een voorbeeld van. “Dit waren de eerste World Cup punten van een Nederlander ooit op de reuzenslalom.” Meiners droomt van de Olympische Spelen, maar dat is niet het enige belangrijke event voor skiërs. “Dat ik fulltime bezig kan zijn met skiën, is voor mij al een droom op zich. En dat hoop ik nog een tijdje vol te kunnen houden, met hopelijk steeds betere prestaties.” 

ERU Prestige heeft rond de ‘droom’, die nu werkelijkheid is geworden, een documentaire gemaakt van vier afleveringen. Als je mee wilt kijken in het het leven van een Olympische sporter die volledig voor zijn droom gaat? Bekijk dan de vier afleveringen via de link: ERU Prestige, Maartens Droom: de Olympische Winterspelen 2022

Tekst: Tim van Boxtel | SNOW

Beeld: Eru Prestige