SLIMME OPLOSSINGEN VOOR SCHERP ZICHT IN DE SNEEUW

Menig brildrager die graag op wintersport gaat maakt elk seizoen weer de afweging. Neem ik die beslagen glazen voor lief? Zet ik de bril tijdens het skiën af en laat ik de anderen wel de pistebordjes lezen? Of ga ik toch voor die grote ‘Over The Glassgoggle die eigenlijk ook niet zo lekker zit? Niet iedereen met slechte ogen wil voor contactlenzen gaan, of kan ze verdragen. Er zijn vandaag de dag een aantal goeie opties voor brildragers verkrijgbaar waarmee je ook mét bril met een frisse blik, in volle vlucht de pistes af kunt gaan. We zetten ze voor je op een rijtje.  

Goed zicht hebben tijdens het wintersporten is minstens zo belangrijk als bij het deelnemen aan het dagelijkse verkeer. Toch kiezen heel wat mensen met een relatief kleine sterkte in de glazen ervoor om zonder bril de piste af te gaan. Zelfs bij een sterkte van rond de -2 horen we wel eens dat mensen ervoor kiezen om de bril niet op de piste te dragen. En dat terwijl je tijdens het afdalen makkelijk een snelheid tussen de 40 en 50 km/h haalt en je ten alle tijden snel moet kunnen reageren op omstandigheden op de piste.  

Brildragers die hun montuur wel ophouden tijdens het skiën of snowboarden krijgen meestal ook te maken met tranende ogen en beslagen glazen. Ook als dit hun eigen zonnebril op sterkte is. De meeste reguliere monturen sluiten namelijk niet goed aan op het gezicht waardoor er, eenmaal op snelheid, luchtstromen tussen het glas en de ogen ontstaan. Vaak met tranende of juist hele droge ogen als gevolg. Een ander risico is dat de glazen van je (zonne)bril standaard van mineraal glas of het CR39 polymeer gemaakt zijn. Die materialen kunnen bij een harde impact breken en daarmee letsel aan ogen en gezicht veroorzaken.  

OVER THE GLASSES GOGGLES 

Een bekende oplossing die al jaren voor brildragers in de markt is, zijn de ‘Over The Glasses’ (OTG) goggles. Deze skibrillen zijn ontworpen om genoeg ruimte te bieden voor je eigen bril eronder. Door middel van uitsparingen in de schuimrand past de goggle over je bril heen. Dat werkt snel en simpel en je hebt je eigen bril altijd op. Vaak blijf je met een OTG goggle toch het probleem van beslagen glazen krijgen. Dit komt omdat de eigen bril relatief dicht op het gezicht zit en hierdoor minder ventilatie krijgt.  

Daarnaast is het aanbod van modellen in OTG-skibrillen vrij beperkt, je zult dus geluk moeten hebben dat de combinatie met je eigen bril goed past in de goggle en niet drukt op de neus of slapen.  

GOGGLE CLIPS MET GLAZEN OP STERKTE 

Wil je de vrijheid hebben om zelf een goggle naar wens aan te schaffen, dan zijn de Specialspex goggle clips zeker het overwegen waard. Dit is een inzetbril met glazen op je eigen brilsterkte welke je in je goggle plaatst. 

Het Nederlandse bedrijf Specialspex heeft voor elke goggle een passende clip. Op basis van het model goggle kiezen ze de best passende clip, welke dankzij flexibele pootjes aan de binnenzijde van je goggle wordt geklemd. In die clips worden de speciale sportglazen op jouw sterkte aangebracht 

Je bent met deze optie duurder uit dan alleen een OTG goggle, maar als je veel gebruikmaakt van een skibril en meer waarde hecht aan de specificaties van de goggle zelf, is dat het ook zeker waard. De clips zijn bij de betere wintersportspeciaalzaken te koop of online bij Specialspex. De gemiddelde levertijd betreft zo’n twee weken, houd daar dus rekening mee en schaf de clip ruim voordat je op wintersport gaat aan. 

GOGGLE MET GEÏNTEGREERDE GLAZEN OP STERKTE  

Een andere, unieke oplossing van het Belgische merk Snowvision is hun Magnus goggle, met geïntegreerde glazen op sterkte. Doordat de glazen op sterkte in deze skibril onderdeel zijn van de lens zelf, kan er geen vocht of vuil tussen het vizier en de glazen komen. De glazen zitten op voldoende afstand van de ogen en bieden zo een breed gezichtsveld. De skibril is ontworpen voor vrijwel elke sterkte (+ 8 tot -8), met enkelvoudig of multifocale glazen. De lens van de Magnus is fotochromatisch en kleurt dus mee met de wisselende lichtomstandigheden op de piste. Je hoeft dus geen lens meer te verwisselen. Daarnaast biedt de lens 100% UV bescherming en is deze voorzien van de anticondens coating.  

Met de Magnus goggle hoef je dus nergens over na te denken, gewoon opzetten en gaan. Geen extra clips of zorgen over het wisselen van lenzen als het weer omslaat. Het is een duurdere optie, maar absoluut wel de meest comfortabele.  

EEN BERGSPORTBRIL OP STERKTE 

Niet alle wintersportactiviteiten vragen om een goggle. Er zijn ook genoeg wintersporters voor wie een goede bergsportbril met glazen op sterkte de beste oplossing is. De monturen van bergsportbrillen hebben doorgaans wat meer kromming dan een normale bril waardoor ze goed aansluiten op het gezicht. Aan de zijkant zitten aparte kapjes die de wind én het felle zonlicht tegenhouden. Dit voorkomt luchtstroming achter de glazen en geeft extra bescherming tegen UV licht. Vaak kan je de kapjes er makkelijk op en af klikken zodat je de bril ook als reguliere zonnebril op straat of op het terras kunt dragen.  

Uiteraard zijn het montuur en de glazen van een bergsportbril veilig en duurzaam, mocht je hard ten val komen. Bovendien zijn deze standaard ook voorzien van de juiste UV-bescherming. Op verzoek kunnen er ook contrast verhogende filters of speciale gletsjer glazen in worden gemonteerd. 

EENVOUDIG JE SKIBRILLEN BESTELLEN

Je kunt de verschillende oplossingen eenvoudig online bestellen via www.specialspex.com of maak een afspraak in hun showroom in Leiden.