Een waar Zwitsers wintersportparadijs

We hebben het al aangekaart in de vorige editie van SNOW: We veranderen steeds meer in de ‘wintersportliefhebber’. Engelberg heeft dit wellicht al eerder ingezien dan welke wintersportbestemming dan ook. De zin: ‘Er is voor ieder wat wils’ sluit perfect aan bij de wintersportplaats Engelberg.  

Kies je voor een wintersportvakantie in Engelberg en wil je een keer een dag naar Luzern afreizen, neem dan de trein, een absolute aanrader. Het spoor ligt vlak langs blauwe bergmeren en het uitzicht is adembenemend mooi. Een wintersportvakantie naar Zwitserland is in onze ogen sowieso al optimaal genieten van de prachtige natuur.  

De stad Luzern, ligt aan het Vierwoudstedenmeer, de ‘stad’ alleen is al een citytrip waard.  Er is meer dan genoeg te ontdekken in de stad voor een vol programma gedurende één of meerdere dagen. De beroemde Kappelbrug en de historische binnenstad liggen daarom bij menig fotograaf en toerist al vast op de gevoelige plaat. Het centrum biedt uiteraard de Zwitserse gemütlichkeit, maar staat vooral bekend om de muziekfestivals, van jazz en rock tot klassieke muziek.  

    

Verkehrshaus: het ‘slechte weer’ alternatief

Het thema ‘verkeer en mobiliteit’ is in de historie en de ‘genen’ van de Zwitserse samenleving en economie diepgeworteld, zelfs verankerd. Of het nu gaat om vervoer ‘ter land, ter zee of door de lucht’. In Luzern staat het museum voor verkeer en mobiliteit, het Verkehrshaus. Een veelzijdig museum voor verkeer en mobiliteit van ruim 20.000 m2 groot. Hier kan je de complete geschiedenis en de ontwikkeling van zowel vervoersmiddelen als de infrastructuur bewonderen. Waan je bijvoorbeeld in een multimediale Gotthardtunnel-animatie of bezoek de speciaal aan kabelbanen toegewijde ruimte. Een indrukwekkend spektakel en bewijs van de uitgebreide Zwitserse expertise en ervaring met betrekking tot dit thema.

De berg van de engel

De meest bijzondere infrastructuur is misschien nog wel het moderne spoorwegennetwerk dat in de afgelopen eeuw is aangelegd in Zwitserland. De treinen rijden langs prachtige blauwe meren en dwars door de bergen met behulp van speciale keerlussen om je zo naar bijvoorbeeld een skigebied te brengen op grotere hoogte. Zo brengt de Zentralbahn je in 45 minuten van Luzern naar Engelberg.  

Engelberg is een kloosterdorp midden in de bergen en een perfecte wintersportbestemming. De Titlis is de hoogstgelegen gletsjer van de regio Luzern-Vierwoudstedenmeer en is ingericht als een waar ski- en snowboardparadijs. Je bereikt de Titlis met een bijzondere ronddraaiende kabelbaan. Op een hoogte van 3.020 meter word je getrakteerd op een buitengewoon mooi panoramisch uitzicht op de Zwitserse Alpen. Hier heb je 82 kilometer piste tot je beschikking inclusief een afdaling met de lengte van maar liefst 12 kilometer!   

Hoogste hangbrug van Europa

Een brug die is gelegen op een hoogte van 3.041 meter, 100 meter lang is en 1 meter breed… dat is de TITLIS Cliff Walk, Europa’s hoogste hangbrug. Weet je hier je hoogtevrees te bedwingen, dan word je beloond met een bijzonder spectaculair uitzicht op de omliggende bergtoppen. Eenmaal aangekomen op de top van de Titlis kun je met een ondergrondse tunnel naar het panoramaplatform aan de zuidkant van de berg.   

Snow & fun 

Naast de prachtige pistes, moderne liften en uitdagende hangbrug kan je in de omgeving van Engelberg perfect (sneeuwschoen) wandelen. Er is keuze uit maar liefst 14 kilometer winterwandelpaden die keurig gemarkeerd zijn. Ook het langlaufen wordt veelal beoefend in het dal op de 30 km-loipe. Ben je op zoek naar een compleet andere activiteit en is snelheid wat meer je ding, dan is het SnowXpark een aanrader. Hier kun je sneeuwscooters en snowbikes huren en op het afgezette parcours crossen en driften.   

Engelberg en zijn freeride mogelijkheden.

Het wintersportgebied Engelberg is op zichzelf al de moeite waard om naar af te reizen. Vanuit Amsterdam over de Duitse autobaan via Basel, is het met 868 km goed aan te rijden. Maar Engelberg biedt vooral voor elke liefhebber wat moois.  

De randzaken en zeer goede alternatieven voor het skiën en snowboarden of een citytrip naar Luzern/Engelberg zijn absoluut het melden waard. Echter kunnen wij met het oog op de meer avontuurlijke wintersportvakanties ons geluk niet op bij de mogelijkheden van alle – ook onder begeleiding – tour en freeride mogelijkheden. 

Je hoeft je sociale mediakanalen maar te openen en de filmpjes met de mooiste freeride beelden vliegen je om de oren. Als je een meer ervaren wintersporter bent en naast een hoog familiair gehalte ook nog op de avontuurlijke toer wilt gaan, dan is Engelberg bij uitstek de plaats om dit te kunnen combineren. 

HIGH FIVE

Met een wens naar een meer avontuurlijke wintersport onder goede begeleiding en zo verantwoord mogelijk, zijn er in en rond Engelberg een groot aantal tochten op verschillende niveaus. Begin bijvoorbeeld in de lagere vallei van Engelberg. Waar je deze tourski/freeride ervaring een kickstart kan geven via het kleine en meer rustieke Buiräbähnli.  

 

Daarnaast zijn er de ‘uitdagingen’ van de HIGH FIVE. Deze bieden je de mogelijkheid om ver weg van de massa’s pistes, in en rond Engelberg verschillende tochten te beleven. De HIGH FIVE in het Engelbergertal omvat routes naar Salistock, Brisen, Ruchstock, Titlis heen en terug en de Urner Haute Route. 

BIG FIVE

Naast de HIGH FIVE heeft Engelberg zijn eigen heuse BIG FIVE. Of het nu gaat om de beruchte Laub, de echte uitdaging op de Sulz, de machtige Steinberg of de meer verborgen Steintäli en de uitdagende afdaling van de Galtiberg – de BIG FIVE hoort echt op elke freeride bucketlist. 

Engelberg heeft met de koppelingen tussen de verschillende onderdelen in de BIG FIVE gezorgd voor een aangename en toegankelijke freeride experience. Je kunt alle afdalingen (5) bereiken zonder dat je ski’s of snowboard maar één keer hoeft los te maken. Houd er wel rekening mee dat je je in een onbeveiligd en hoog-alpine terrein beweegt. We raden je daarom ook altijd aan een gekwalificeerde berggids te boeken die je veilig door het terrein leidt en ook de beste en vooral ‘meest veilige’ poeder voor je kan vinden – zelfs lange tijd na de laatste sneeuwval. 

note: Veiligheid voorop: Controleer voor elke freeride-dag je veiligheidsuitrusting (lawine-pieper, schep, sonde, airbagrugzak) en informeer je uiterst zorgvuldig over de huidige lawine- en weersomstandigheden! 

Tekst: redactie SNOW | Engelberg-Titlis Tourismus 

Beeld: Engelberg-Titlis Tourismus | Dominique Gisin | Axel Adolfson