Ieder jaar ziet Seppe Smits (31) de impact van de mens op de natuur. Hij ziet gletsjers kleiner worden, wintersportgebieden dichtgaan en de sneeuwkwaliteit verminderen. “Dat maakt sommige plekken levensgevaarlijk.” De Belgische snowboarder wil zijn steentje bijdragen aan het beschermen van de natuur. Zonder te drammen.

“Ik ben ook geen heilige en moet soms opofferingen doen. Ik zou volledig duurzaam willen leven, maar dan moet ik mijn carrière opgeven. Ik kan niet besluiten om wedstrijden in Amerika of Azië te laten schieten, zodat ik niet hoef te vliegen. Ik heb ook een bepaalde verantwoordelijkheid naar sponsoren. Daarnaast eet ik ook niet iedere dag plantaardig. Ik wil niet bij iemand op visite komen en dan zeuren: ‘Nee, voor mij maak je maar iets anders.’” 

“Maar als ik dan vlieg, kan ik die uitstoot wel compenseren. Dat doe ik via Greentripper. Ik ben daar vier jaar geleden ambassadeur van geworden. Die organisatie past heel goed bij me. Zij ontmoedigen reizen niet, maar stimuleren je wel om je trip te compenseren. Het reizen heeft er bij mij juist voor gezorgd dat ik me in ben gaan zetten voor duurzaamheid. Ik zag namelijk de gevolgen van klimaatverandering voor de natuur. Als snowboarder sta je in contact met de natuur, je ontwikkelt er een verbinding mee. Je beseft dit wil ik behouden en beschermen. Je hoort veel verhalen over natuurrampen, gekapte bossen en koraalriffen die eraan gaan, maar ik zie het zelf ook gebeuren.” 

Lees het complete interview in editie #2303 van SNOW Magazine