Liefde overwint alles, Isabelle Hanssen, 27-jarige freestyle skiester  

Het is alsof je meedoet aan een klimwedstrijd, maar jij als enige deelnemer tegen de rotswand staat op teenslippers. Isabelle Hanssen (27) is freestyle skiester en behoort in die discipline tot de beste twintig van de wereld. Maar in tegenstelling tot haar concurrenten, moet zij haar financiële kosten zelf dragen.  

Dat een Nederlandse meedoet in de mondiale top van het freestyle skiën is an sich al een prestatie van formaat: ons land heeft geen indoor halfpipes. En dus moet Hanssen altijd naar het buitenland om te trainen op de sneeuw. Daarnaast ontdekte zij de sport pas een kleine tien jaar geleden. Sterker nog, voor haar twaalfde was ze nog nooit op wintersport geweest. “Terwijl het meisje dat nu alles wint bij ons vanaf haar zesde al halfpipe skiet. Dat haal je nooit meer in.” 

Maar ja, Hanssen is verliefd op de halfpipe. En liefde doet gekke dingen met een mens. Ze wist in nog geen tien jaar tijd op te klimmen naar de wereldtop. En dat zonder één euro steun vanuit de Nederlandse Ski Vereniging. “Die richt zich volledig op het snowboarden, omdat ik geen grote medaillekansen heb op de Olympische Spelen. Die had ik wellicht wel kunnen hebben, met dezelfde financiële middelen en faciliteiten als mijn concurrenten.” 

Bang voor modderfiguur

Voor het WK van begin dit jaar werd ze niet eens ingeschreven door Nederland. Ze moest twee keer bij de top twaalf van de World Cups eindigen. Maar aangezien alle World Cups waarin je die kwalificatie-eisen kon halen werden afgelast vanwege het coronavirus, keek de vereniging terug naar het jaar daarvoor, aldus Hanssen. Toen eindigde ze op de elfde en dertiende plaats. “Ze hoefden me alleen in te schrijven, ik betaal alles zelf. Maar dat wilden ze niet. Ik denk dat ze bang zijn dat ik een modderfiguur zou slaan, dat wil je niet als land. Maar ik nodig ze van harte uit om naar mijn resultaten te kijken. Ik doe écht goed mee. Mijn concurrenten en de wedstrijdorganisatie zijn ook altijd verbaasd dat ik niet mee mag doen.” Zo waren de kwalificatie-eisen voor de Olympische Spelen ook hoog vanuit Nederland, terwijl ze de internationale criteria makkelijk haalde.

Ze greep daardoor net naast een ticket. “Heel jammer, dit was een beloning geweest voor het harde werken.” 

Ondanks het kort geding dat Isabelle op 21-01-2022 nog heeft aangespannen, mag zij niet afreizen naar Peking. Vanuit de uitzondering door het NOC*NSF, met het goedkeuren van de voordracht door de NSkiV van skiër Maarten Meiners en snowboardster Michelle Dekker, zag Isabelle een laatste kans via een kort geding. NSkiV weigerde eerder Isabelle voor te dragen waarin zij een ongelijke behandeling in dat proces zag. Dit door de in haar ogen minimaal gelijkwaardig behaalde resultaten en dezelfde problemen waar óók zij in terecht kwam door de wereldwijde pandemie. 

Bijna 140.000 volgers

Want Hanssen vecht keihard tegen de bierkaai. Ze financiert de sport namelijk helemaal zelf. “Mijn concurrenten hebben een team, krijgen alles vergoed door hun land of ouders. Het is zo’n dure sport.” Hanssen raapt het minimumbedrag dat nodig is voor een seizoen bijeen met haar Instagramkanaal. Ze is in vijf jaar tijd gegroeid richting de 140.000 volgers. “Ik merkte dat ik veel aandacht trok met mijn berichten op sociale media. Dat leidde in eerste instantie tot gratis helmen, ski’s van sponsors. Maar ik las steeds meer over hoe je echt geld kunt verdienen met een groot online platform. Daar ben ik aan gaan werken. Ik heb heel veel gelezen, geleerd over wat wel en niet werkt en verder is consistentie belangrijk op sociale media.” 

Inmiddels heeft ze sponsors die haar betalen voor content. Ze doet shoots en promoot producten. “Ik vind het leuk, het opent deuren, maar het kost ook veel tijd. En elke euro gaat in het skiën.” De vraag die rijst, is: waar doe je het voor? “De halfpipe voelt vanaf de eerste keer als thuis. Als ik een goede dag op de ski’s heb, valt al het andere weer weg. Dat is het allemaal waard.” 

Wat als?

Frustrerend blijft het wel. “Ik ben jaloers op de concurrenten die zich volledig op de sport kunnen richten. Wat als ik die ondersteuning had gehad? Hoe ver was ik dan gekomen? Dan had ik betere faciliteiten gehad, meer trainingsuren kunnen maken, bijvoorbeeld een fysio meenemen op reis. En niet die stress om je financiën op orde te krijgen”, aldus de in Brabant geboren Nijmeegse. “Ik moet ook alles zelf regelen, van vliegtickets boeken tot het volgen van de coronaregels in de landen waar ik wedstrijden ski.” Als ze in Nederland is, traint ze in haar garage. “Ik heb daar zelf een kleine sportschool gebouwd.”  

De sport wordt ondertussen alleen maar duurder. “Je merkt in de laatste jaren dat steeds meer landen geld in het freestyle skiën pompen. Daardoor wordt alleen al de entree om te kunnen trainen in een halfpipe duurder en duurder. Die teams betalen het toch wel.” 

Ze hoopt met haar verhaal, dat ze ook op Instagram deelt, een deur te openen voor toekomstige skiërs. “Ik heb echt al wel wat talenten af zien haken, omdat het gewoon te duur is. Ik weet niet hoe lang ik dit zelf nog volhou. Ik blijf echt wel skiën, maar op dit niveau… Dat weet ik niet. Of er moet plots een sponsor komen die me een ton wil betalen.” 

Reactie Nederlandse Ski Vereniging 

De Nederlandse Ski Vereniging (NSkiV) laat bij monde van technisch directeur Wopke de Vegt weten dat er geen verschil is tussen hoe sporters uit verschillende disciplines door de NSkiV worden ondersteund. En dat het selectiebeleid eerlijk is. “Het is gebaseerd op wetenschappelijke gronden en die standaarden zijn twaalf jaar geleden al gevormd. We hebben toen gekeken wat we moeten doen om op topniveau te presteren in alle wintersporten. Daarvoor hebben we een boel data verzameld, ook uit het buitenland. Zo hebben we gezien wat de leerlijnen waren, wat toppers van dat moment van jongs af aan hebben gedaan om zo goed te worden. Daaruit bleek onder meer dat de sporters die om de medailles strijden op de Olympische Spelen altijd in de top 8 eindigen. En daarom is dat onze eis.” 

Hij geeft toe, het zit aan de scherpe kant. “Maar topsportend Nederland krijgt niet de ondersteuning van het ministerie en NOC*NSF als we de lat niet hoog leggen voor het selectiebeleid. We willen elke Olympische Spelen een plek in de top 10 van de medaillespiegel. Je ziet dat dit beleid in andere sporten al heeft gewerkt.” Het argument dat Nederland soepeler moet zijn, omdat wij geen bergen hebben vindt hij onzinnig. “In Amerika en Canada moeten sommige sporters ook 8 uur reizen om bij een besneeuwd berggebied aan te komen.” 

De Vegt begrijpt ook wel dat het voor individuele wintersporters buiten de ijsbaan niet makkelijk is om op een niveau te komen waarbij je de steun krijgt van de vereniging en het NOC*NSF. “Je moet een aantal drempels over. Dat kost inderdaad heel veel geld. Skiërs en snowboarders hebben geen grote verenigingen waar ze de basis kunnen leggen, zoals het voetbal, hockey, schaatsen en shorttrack dat wel hebben. Dat maakt het lastiger.”  

Ze volgen voor alle sporten dezelfde lijn. “We moeten objectief zijn, om juist te voorkomen dat je in de emoties terechtkomt. Deze eisen zijn objectief. Het is heel spijtig als je daar net niet aan voldoet.”  

De Vegt beweert dat sporters zijn deur altijd openstaat voor sporters als Hanssen. “We hebben met haar en zelfs het NOC*NSF om tafel gezeten. Als NSkiV hebben wij contact met alle sporters die aan World Cups meedoen. En ook de jonge talenten. Daar willen we graag laagdrempelig in zijn.” 

Tekst: Tim van Boxtel | SNOW

Beeld: Halux Visions , Julia Ordog

Freeski Big Air 

Naast de halfpipe is binnen het freestyle skiën een ander onderdeel vanaf deze editie aan de Olympische Spelen toegevoegd: Freeski Big-Air.  

Freeski Big-air is vergelijkbaar met andere freestyle-skisporten, zoals halfpipe en slopestyle. Maar in tegenstelling tot die evenementen, waar atleten een reeks tricks voltooien in een meerdelige run, hebben big air-atleten slechts één sprong om zoveel mogelijk punten te verdienen. Om de hoogst mogelijke score te behalen moeten skiërs na hun tricks in de lucht, vooral een goede landing laten zien. Extra punten worden toegekend voor nauwkeurige controle en persoonlijke stijl.  

Sequence Beeld: Red-Bull content pool | rider: Tess Ledeux