In ons eerdere gesprek in het november nummer zijn we uitgebreid ingegaan op het verschil tussen tunen en onderhouden, waarbij we de complexe processen van deze essentiële aspecten hebben toegelicht. We duiken opnieuw samen met Marko van der Zande van Skicentrum Heemskerk in de wereld van het ski tunen, met speciale aandacht voor het belang van structuur, waxtechnieken en zelfzorg.

Verbeter de prestaties van je ski’s met structuur en precisie
Een visueel aantrekkelijke skistructuur ziet er niet alleen indrukwekkend uit, maar heeft ook een aanzienlijke invloed op de glijcapaciteiten op de piste. Als je te maken hebt met een ski met een verbrand belag, voelt dit ruw of hobbelig aan. Alleen waxen lost het probleem niet op; de ski moet in eerste instantie worden gevlakt, gevolgd door het aanbrengen van verschillende structuren. Het aanpassen van structuren aan specifieke omstandigheden is essentieel, of je nu door het koude landschap van Lapland navigeert of de warmere hellingen van de Alpen bedwingt.

Stel je ski-structuren voor als analoog aan bandenprofielen; tijdens het skiën ontstaat er een laagje water onder de ski’s dat efficiënte afvoer vereist. De ski is voorzien van kleine bananenvormige groeven die de waterafvoer vergemakkelijken. De inhoud en de omringende gebieden van deze groeven moeten zo glad mogelijk zijn, een taak die uitstekend wordt uitgevoerd door een kwalitatieve machine. Echter, het verwaarlozen van waxen nadat de ski uit de machine komt, kan leiden tot oxidatie, met als resultaat een hobbelig of harig oppervlak. Regelmatig en tijdig waxen voorkomt oxidatie en zorgt voor een optimale glijervaring.

Tekenen dat je ski’s aandacht nodig hebben
Door een paar controles uit te voeren, kun je beoordelen of je ski’s onderhoud nodig hebben. Roest op de stalen randen is een duidelijke indicator, maar door met je duim en wijsvinger langs de randen te glijden, kun je ook eventuele oneffenheden of bramen opsporen. Een witte of grijzige verkleuring op het belag duidt op de noodzaak van een nieuwe waxlaag. Als het belag ruw of hobbelig aanvoelt, is het raadzaam de ski te laten vlakken en een nieuwe structuur aan te brengen.

Nieuwe ski’s tunen: Een slimme investering
Slechts weinig fabrikanten gebruiken tuningmachines aan het einde van het productieproces, hoofdzakelijk vanwege tijds- en kostenefficiëntie. Hierdoor is het tunen van nieuwe ski’s geen overbodige luxe maar een noodzaak. Met ongeveer € 37, – investering in een tuning service zorg je ervoor dat je ski de juiste structuur krijgt, waardoor je deze optimaal kunt ervaren.

De betekenis van wax
Wax is een onmisbaar onderdeel van ski-onderhoud. Hier geldt: meer is beter. De ideale methode omvat het gebruik van een waxijzer of een infrarood installatie, een techniek die veel wordt toegepast in de World Cup. Infraroodlampen verwarmen de ski voorzichtig, waardoor de wax nog beter in het belag wordt opgenomen. Hoewel dit niet standaard is bij de meeste waxbeurten, is deze methode zeer effectief, vooral voor degenen die streven naar optimale prestaties.

Ideaal moment voor ski onderhoud
Het starten van ski-onderhoud direct na je wintervakantie is ideaal. Specialisten kunnen niet alleen aan de tuning-eisen voldoen, maar ook inspecteren op mogelijke problemen zoals delaminatie of bindingdefecten, mogelijk gedekt door garantie. Het goed waxen van je ski’s vermindert oxidatie, vooral tijdens het off-season. Roest op ski’s die opgeslagen zijn in vochtige omstandigheden kan intern doorslaan en de levensduur aanzienlijk verkorten. Tijdige aandacht voor tekenen van roest of schade is cruciaal.

Zelfzorg: Balans tussen professioneel onderhoud en doe-het-zelf
Hoewel professioneel tunen onmisbaar is voor bepaalde aspecten zoals structurele aanpassingen, kun je veel zelf doen als het gaat om zelfzorg. Het waxen van je ski’s met premium wax en een strijkijzer blijft een uitstekende doe-het-zelfpraktijk. Voor taken zoals nauwkeurig slijpen of structurele aanpassingen wordt echter een professionele aanpak aanbevolen. Skicentrum Heemskerk biedt onder leiding van ervaren Richard Molenaar gratis clinics aan om liefhebbers de vaardigheden te geven die nodig zijn voor effectief zelfonderhoud.

Tot slot, het onderhouden en tunen van je ski’s gaat niet alleen over het verlengen van hun levensduur, maar ook over het garanderen van een opwindende en veilige ski-ervaring. Of je nu kiest voor professionele diensten of zelf aan de slag gaat met doe-het-zelf-onderhoud, de sleutel ligt in regelmatige aandacht en begrip van de unieke behoeften van je ski-uitrusting. Veel skiplezier!