Lapland is het ultieme winterparadijs. De dikke laag sneeuw die de prachtige natuur bedekt, zorgt voor geweldige uitzichten. De bijzondere activiteiten die je in Lapland kunt doen, maken je winteravontuur compleet. Dit zijn een aantal van de unieke ervaringen waarvoor je met plezier de kou trotseert. 

Maak een huskytocht
Wie Lapland zegt, zegt husky’s. De huskysledetocht is een van de meest populaire activiteiten in Lapland, en terecht! Niet alleen ontdek je op deze manier de meest magische winterwonderlandschappen, je krijgt ook nog eens de kans om je eigen slee te besturen met de hulp van een horde enthousiaste viervoeters. De husky’s doen niets liever dan rennen. Van tevoren staan ze ongeduldig bij de slee lawaai te maken, maar zodra de tocht begint zijn ze muisstil en hoor je alleen nog hun getrappel in de sneeuw.  De aaibaarheidsfactor van de honden is zo hartverwarmend dat je de kou meteen vergeet. 

Spot het noorderlicht 

Nog zo’n bucketlistervaring is het spotten van het noorderlicht. Wil je je kansen verhogen om dit natuurfenomeen met eigen ogen te zien? Kies dan voor een noordelijke bestemming met weinig lichtvervuiling, tijdens de meest donkere periode van het jaar. Kortom: tijdens een wintervakantie in Lapland heb je de meest ideale omstandigheden. In Lapland kun je noorderlichtexcursies doen, waarbij het spotten van het noorderlicht gecombineerd kan worden met een andere niet te missen activiteit zoals een sneeuwscooter- of huskytocht, of een wandeling op sneeuwschoenen. Het moment dat je voor het eerst het groene licht aan de hemel ziet dansen, zal je de rest van je leven bijblijven.  

Bezoek een ijshotel 

Voor de echte koukleumen klinkt dit misschien niet als muziek in de oren, toch is een bezoek aan het ICEhotel in Zweeds Lapland een niet te missen ervaring. Het hotel, dat elk jaar opnieuw wordt opgebouwd met ijs uit de Thorne rivier, is zoveel meer dan alleen maar een plek om te overnachten. In de kamers vind je unieke ijssculpturen die worden gemaakt door kunstenaars. Zij komen van over de hele wereld naar Zweden om met een beitel los te gaan op een blok ijs en daar de meest prachtige creaties van te maken. Daarnaast is er een ICEbar en zelfs een ijskapel waar je in het huwelijksbootje kan stappen.  

Rijd met een sneeuwscooter 

Zin in een stevige portie adrenaline? Ook dan is Lapland dé locatie voor jou! Met een sneeuwscooter scheur je op hoge snelheid door besneeuwde landschappen en over bevroren meren. Hier gaat je hart ongetwijfeld een stuk sneller van kloppen! Als dat nog niet genoeg is om je lichaamswarmte op te krikken, kan je je altijd nog vastklampen aan je partner, want een sneeuwscooter deel je met z’n tweeën. Vergeet niet om af en toe te stoppen en het magische winterlandschap goed in je op te nemen.  

Ga op bezoek bij de kerstman 

De Kerstman is zonder twijfel de beroemdste figuur van het Hoge Noorden. Voor wie met kinderen reist, is een bezoek aan Rovaniemi een absolute must, maar ook zonder kleintjes kan je je hart ophalen in de woonplaats van de kerstman.

Rovaniemi is de hoofdstad van Fins Lapland en ligt net boven de poolcirkel. Geen enkele plek ter wereld ademt zoveel kerstsfeer uit, en dat het hele jaar door! Naast een bezoek aan de Kerstman zelf, kan je ook zijn postkantoor bezoeken, waar de postelfjes klaarstaan om je te verwelkomen. Als je braaf bent geweest, tenminste… 

 

 

 

Bezoek een rendierboerderij 

Rendieren vind je overal in Lapland in de vrije natuur. Met wat geluk spot je een kudde tijdens een huskytocht of een rit op de sneeuwscooter. Of je ziet ze tijdens het autorijden gewoon langs de kant van de weg. Tijdens een bezoek aan een rendierboerderij krijg je de kans de dieren echt van dichtbij te zien. Je mag ze zelfs voeren en aaien. De rendieren in Lapland zijn allemaal eigendom van de Sami, de inheemse bevolking van Lapland die in nauw contact met de natuur leeft. Zij laten je zien hoe ze leven en vertellen over hun boeiende cultuur.  

Wil jij ook het Hoge Noorden verkennen? Dan ben je bij Scandinaviëspecialist Nordic aan het goede adres. Neem een kijkje op Nordic.nl en ontdek alle mogelijkheden.