Als fervent wintersporter ben je vaak onderweg, vooral als je passie zich ontwikkelt tot een professionele sport. De sneeuw roept en je volgt je dromen. Tijdens je reis en carrière kom je steeds nieuwe inzichten en kansen tegen, en de vooraf uitgestippelde route wordt zelden werkelijkheid. Vaak verlopen dingen anders dan verwacht. Toch blijft de rode draad altijd de liefde voor de sport en de sneeuw. Dat geldt zeker ook voor Ryan Rausch, een Canadese snowboarder die op hoog niveau wedstrijden heeft gereden, de wereld heeft verkend, zich heeft ontwikkeld als snowboardcoach en nu zijn passie voor het snowboarden deelt met de nieuwe generatie indoor-kids in Nederland.

Ryan groeit op in Kimberley, British Columbia, omringd door de Rocky en Purcell Mountains. Al op zijn tweede begint hij met skiën, maar rond zijn 13e maakt hij de overstap naar snowboarden. Vanaf dag één is hij verslaafd aan de sport, waarbij plezier de hoofdrol speelt. Samen met vrienden de bergen in, nieuwe trucs leren; het draait allemaal om de lol. Een carrière als snowboarder komt dan nog niet in Ryan’s gedachten op. Zoals veel Canadese middelbare scholieren wilde hij vooral professioneel ijshockeyspeler worden.

Na zijn middelbare school vertrekt Ryan naar Japan voor een studenten uitwisselingsprogramma, waar hij de taal leert spreken. Terug in Canada komt zijn kennis van het Japans goed van pas in Whistler, waar veel Japanse toeristen en expats komen. Ryan werkt in een snowboardshop en begint met het geven van lessen aan Japanse kinderen tijdens zomerkampen. Naast zijn werk als coach is hij actief in het nachtleven van Whistler, eerst als uitsmijter en later als vaste DJ in een club. Ondertussen blijft hij zijn snowboardvaardigheden verbeteren en geniet hij van de vrijheid die de sport hem biedt.

Op ongeveer 22-jarige leeftijd besluit Ryan serieus deel te nemen aan snowboardwedstrijden en vertrekt voor de tweede keer naar Japan. Door zijn connecties ontmoet hij Japanse pro-riders en neemt deel aan de Japanse Pro Tour, waar hij successen behaalt en sponsoren vindt. Terug in Canada stroomt Ryan in de Canadese snowboardtour, hoewel hij gemiddeld ouder is dan zijn concurrenten. In 2006 kwalificeert hij zich voor de World Cup en behaalt uiteindelijk een top 30 positie in de World Cup Halfpipe Rankings. In 2010 ervaart hij de Olympische sfeer in Vancouver als testrijder voor de superpipe.

Ondanks zijn resultaten blijft het wedstrijdcircuit financieel uitdagend. In 2010 besluit Ryan te stoppen met de World Cup en verhuist naar Calgary voor een stabiele carrière. Hij werkt bij Apple, maar na enkele jaren grijpt hij mis bij een promotie. Het coachen komt weer op zijn pad, eerst voor de Paralympische snowboarder in Brazilië en later voor het Chinese snowboardteam richting de Olympische Spelen van Beijing in 2022.

Na een jaar in Barcelona besluit Ryan met zijn vrouw naar Nederland te verhuizen. Hier wordt hij Technical Director van het NeXT Snowboarding Collective, waar hij zijn ervaring inzet om een nieuw curriculum voor jonge Nederlandse snowboarders te ontwikkelen. Het collectief biedt trainingen aan in verschillende groepen en gelooft in de kracht van de groep om individuele prestaties te stimuleren. Ryan’s passie voor snowboarden is nog altijd sterk, en met zijn motto ‘old dog, new tricks’ blijft hij zelf nieuwe trucs leren en zijn ervaring delen met de volgende generatie snowboarders.